Päť chutí
V čínskej terminológii existuje päť základných chutí, ktoré sa jednotlivo viažu na päť prvkov, päť orgánov atď.
- kyslá - pečeň - drevo
- horká - srdce - oheň
- sladká - slezina - zem
- pálivá - pľúca - kov
- slaná - ladviny - voda
Každý z týchto orgánov "obľubuje" svoju vlastnú chuť, ale zároveň nadmiera tej - ktorej chuti orgánu ho vlastne "zraňuje". Z tohto vyplýva, že či už nadmerná alebo naopak nedostatočná konzumácia niektorých chutí vedie k predimenzovaniu alebo oslabeniu toho - ktorého orgánu. Pri dlhodobom uprednostňovaní, resp. odmietaní niektorých chutí dochádza k nerovnováhe medzi jednotlivými orgánmi, a tým aj k vzniku chorôb.
Päť prvkov
Päť prvkov, čiže
sú počiatočným rozštiepením pôvodne jednoliatej čchi.
U človeka je stelesnenie piatich prvkov päť orgánov cang - črevá, srdce, slezina, pľúca a ladviny. Pochopenie ich zákonitostí umožňuje pochopiť aj podstatu človeka a jeho organizmu.
Potraviny horúce
Keď sa v tradičnej čínskej medicíne stretneme s pojmom horúce potraviny, nejde o potraviny s vysokou teplotou, ale o potraviny s horúcou povahou.
Celkovo možno povedať, že horúce potraviny zahrievajú a posilňujú jang v tele, preto je vhodné konzumovať ich hlavne v studenom ročnom období, kedy je dôležité chrániť telo pred bioklimatickým chladom. Je však treba dať si pozor na to, aby sme ich nekonzumovali predtým ako vyjdeme von, ale naopak - sú veľmi vhodné potom, čo sme vonku prechladli, lebo takto môžeme zabrániť preniknutiu chladu dovnútra organizmu.
Avšak pokiaľ je konzumácia horúcich potravín nadmerná alebo dlohodobá, dostane sa telo veľmi rýchlo do stavu nadbytku jang, z čoho vyplýva nebezpečenstvo "vysychania šťiav" a nedostatačnosti jinovej energie.
K horúcim potravinám patrí napríklad:
- jeleň, baran, jahňa, ovca, koza, všetky druhy grilovaného mäsa
- pliesňové syry
- vysokopercentný alkohol, yogi čaj (indický čaj z korenia), horké likéry, koňaky, varené víno, atď.
Potraviny neutrálné
Potraviny s neutrálnou povahou pôsobí na naše telo vyrovnane, preto by mali tvoriť základ nášho jedálnička. Ide predevšetkým o obilniny pôsobiace harmonizujúco na stredné ohnisko, tj. na pečeň a žalúdok, čím sú maximálne vhodné pre deti, ktoré ich potom v dospelosti príjmu ako samozrejmosť základu svojej stravy. Tým, že nenútia telo do žiadnych extrémov, môžeme ich konzumovať neobmedzene.
Medzi neutrálne potraviny patrí napríklad:
- kuskus, špalda, bulgur, amarant, žito, proso, polenta, kukuričný klas, ryža
- fazuľa azuki, čerstvý hrášok, šošovica, sójové bôby, dyňa, mrkva, zemiakry, kaleráb, kapusta, ľadový šalát, červená repa
- ostružiny, maliny, ďatle, figy, slivky
- hovädzina, bravčovina, hus, moriak, divoký králik, jarabica
- okáň, pstruh, platýs, kapor, losos
- maslo, kravské mlieko, kvasnice, mäso, vajcia, huby shiitake, lesné huby
- čaj bancha, pu-erh, čierny čaj, šípkový čaj, sladovkový čaj, šťava z červeného a bieleho hrozna
- med, slad, melasa, trstinový cukor
- lieskové orechy, dyňové jadrá, mandle, pistácie, sézamové semienka, atď.
Potraviny osviežujúcé
Potraviny s osviežujúcou povahou by v našom jedálničku
mali byť zastúpené hlavne v období jari a leta, teda v teplej časti roka. Do jedálnička ich takisto zaraďujeme na vyváženie teplých nebo horúcich potravín.
Odhliadnuc od bioklimatického faktoru, sú
vhodné pre osoby s prevahou jangovej energie a tam, kde je potrebné doplniť "šťavy a krv". Naopak u ľudí s nerovnováhou vychýlenou smerom na jin by mala byť ich konzumácia obmedzená.
Medzi osviežujúce potraviny patrí napríklad:- pšenica, pohánka, jačmeň
- hrach, fazuľa mungo
- výhonky strukovín, žerucha, kyslá kapusta, sójové výhonky, artyčoky, čakanka, hlávkový šalát, púpava, paštrnák, ľuľok, karfiol, brokolica, čínska kapusta, špargľa, mangold, paprika, špenát, čierny koreň, zeler - hľuza aj stonka, cuketa, redkvičky
- jablko, rýbezla, jahoda, brusnica, kyslá čerešňa, mandarínka, pomaranč, egreš, čučoriedka, baza, grapefruit, dula, banán, hruška, hroznové víno
- kačica, králik
- tvaroh, zrazené mlieko, čerstvý syr, kefír, kyslé mlieko, sladká smotana, sójové mlieko, tofu
- šampanské, ibištekový čaj, medovkový čaj, sekt, biele víno, pšeničné pivo, staré pivo, zelený čaj, plzeňské pivo, horúca voda, jablčná a hrušková šťava, čaj z pomarančového kvetu, mätový čaj
- ľanový olej, olivový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, olej z pšeničných klíčkov
- priemyslovo vyrábaný cukor, všetky druhy sirupov
- avokádo, šampióny, kešu orechy, olivy, slivka umeboši
Potraviny studené
Potraviny studenej povahy je treba konzumovať opatrne. Aj keď je ich zaradenie vhodné v teplom období roka, ak ich množstvo preženieme, zapôsobia na naše zahriate telo doslova šokom, a často vyvolávajú hnačky a tzv. letné chrípky. U ľudí s približne vyváženým jin a jang veľmi často zachladzujú pečeň, vyvolávajú únavu a poruchy trávenia. Ich použitie je vhodné v primeranom množstve na vyváženie pokrmov s teplou až horúcou povahou.
Medzi studené potraviny patria napríklad:
- pšeničné klíčky a výhonky
- výhonky fazule mungo, rajčiaka, šalátová uhorka
- ananás, kiwi, rebarbora, citrón, žltý melón, mango, papája, červený melón
- jogurt
- morské riasy kombu, nori, wakame, hijiki
- kaviár, kraby, rak, slávka jedlá
- soľ, sójová omáčka (tamari a shoyu)
- minerálna voda, studená voda
Potraviny teplé
Pravidlá pre teplé potraviny sú podobné ako prehorúce potraviny, ale v miernejšej forme. Sú vhodné pre ľudí s nedostatkom jangovej energie, ktorí trpia zimomravosťou a mávajú často studené ruky a nohy. Ich zasúpenie v jedálničku by sa malo zvýšiť za chladného počasia alebo v studenom ročnom období.
K teplým potravinám patrí napríklad:- sliepka, bažant, jarabica, srnec, divoký zajac, divoké prasa, šunka - surová aj varená
- úhor, homár, treska, langusta, sardela, tuniak, všetky údené ryby
- sladká ryža
- parmezán, ovčí syr, kozí syr
- granátové jablko, čerstvé slivky, čerstvé aj sušené marhule, čerešne, broskyne, hrozienka
- bazalka, kurkuma, kakao, mak, oregáno, červená paprika, majoránka, tymián, jalovec, fenykel, saturejka, estragón, čerstvý zázvor, kardamón, muškát, koriander, rasca, masala, bobkový list, klinček, pažítka, hořčica, sladovka, kumín, škorica, kôpor
- dyňa hokaido, smažená cibuľa, sladké zemiaky
- řepkový a sójový olej
- búrske orechy, kokosové orechy, vlašské orechy, jedlý gaštan
- kokosové mlieko, fenyklový čaj, káva, obilná káva, červené víno, portské, medovina, likér, atď.
Požehovanie
Požehovanie (používa se takisto výraz moxovanie) je jednou z liečebných metód tradičnej čínskej medicíny. Moxa je tzv. fajka z paliny. Koniec moxy sa zapáli a tepelným účinkom sa pôsobí buď na jednotlivé akupunktúrne body alebo na určitú plochu alebo dráhu meridiánu. Na akupunktúrne body sa aplikuje teplo, ktoré preniká kožou a aktivuje meridián.
Prvok drevo
Jeden z piatich elementov. Prvku drevo zodpovedá
- jar
- vietor
- pečeň
- žlčník
- zelená farva
- kyslá chuť
- hnev
Element dreva symbolizuje začiatok, zrod a detstvo, rýchly rast, začiatok podnikania.
Prvok kov
Jeden z piatich elementov. Prvku kov zodpovedá
- podzim
- sucho
- biela barva
- plíce
- hrubé črevo
- ostrá chuť
- bystrý rozum
- dôverčivosť
Prvok oheň
Jeden z piatich elementov. Prvku oheň zodpovedá
- leto
- teplo
- červená farba
- srdce
- tenké črevo
- horká chuť
- radosť
- otvorenosť
Prvok voda
Jeden z piatich elementov. Prvku voda zodpovedá
- zima
- chlad
- čierna farba
- ladviny
- močový mechúr
- slaná chuť
- vôľa
- skromnosť
Prvok zem
Jeden z piatich elementov. Prvku zeme zodpovedá
- neskoré leto
- vlhko
- žltá farba
- slezina
- žalúdok
- sladká chuť
- stabilita
- pravdivosť