Čínska náuka o stravovaní sa zakladá na klinicky overených terapeutických poznatkoch a jej účinnosť sa preukazuje už po celé stáročia. Jej použitie je veľmi jednoduché a jej princípy môžu byť využívané v akejkoľvek kultúre a podnebí. Nie je podmienená žiadnymi zvláštnymi exotickými prísadami ani kuchárskym umením. Zatiaľ čo je mnoho diét postavených na počítaní kalorických hodnôt, čínska dietetika využíva predovšetkým poznatky tepelných účinkov potravín a ich vplyv na organizmus ako celok. V dávnych dobách nemali Číňania žiadne prístroje, ktorými by sa dalo zistiť množstvo vitamínov, minerálov a iných zložiek v potravinách. Pozerali sa a pozorovali, ako daná potravina na človeka pôsobí, ako sa človek cíti po jedle, či mu je horúco alebo zima, či sa cíti ľahko alebo je plný, či ho jedlo nenadúva, či nespôsobuje hnačky alebo naopak zápchu atď.
Aby sa zachovalo zdravie človeka je dôležité, aby bol organizmus v harmónii. Vo vesmíre podlieha všetko zmene a pohybu, striedajú sa ročné obdobia, deň a noc, spánok a bdenie, práca a odpočinok, a takisto v organizme sa stále niečo deje. V zime máme skôr potrebu konzumovať a piť teplé potraviny a nápoje, v lete sa naopak potrebujeme mnohokrát ovlažiť atď. Je mnoho faktorov, ktoré podmieňujú naše zdravie. Pokiaľ nám záleží na tom, aby nám bolo dobre, mali by sme sa neustále usilovať o "zlatú strednú cestu" a o už spomínanú rovnováhu.
Podľa čínskej medicíny sa život skladá (veľmi zjednodušene povedané) v podstate z dvoch zložiek: z energie (čchi, jang) a hmoty (jin) a pokiaľ jedna z nich prevláda alebo z niektorej naopak chýba, dochádza k spomínanej nerovnováhe, a tým pádom k chorobe. V jednoduchšom prípade môže veľmi "pomôcť" strava, ktorú si vyberieme. V horšom prípade musíme vyhľadať pomoc.
Akú úlohu hrá strava bohatá na čchi?
Organizmus vyživujú v podstate dve energie:
Postnatálne čchi slúži ako "potrava" pre všetky orgány a ich funkcie. Tvorenie a prepravu postnatálneho čchi má na starosti v prvom rade slezina. Inak povedané, pokiaľ máme v poriadku slezinu, ona sama dokáže riadne a kvalitne vytvoriť a spracovať energiu, ktorú potrebujeme získať z potravy. Slezina patrí k elementu zem a "obľubuje" teplo a sladkú chuť. Na vysvetlenie: zjednodušene sa dá povedať, že pokiaľ budeme slezinu "chladiť" studenými tekutinami či potravinami, oslabíme jej funkciu a ona potom nestíha vyrábať čchi z potravy a transformovať ho ďalej. Pokiaľ aj máme v poriadku slezinu, ale telu budeme dodávať nekvalitnú potravu (takú, ktorá nie je bohatá na čchi), slezina nemá odkiaľ čerpať čchi, organizmus nebude správne vyživovaný, a znovu dojde k nerovnováhe a oslabeniu telesných funkcií.
Čím viacej postnatálnej čchi získame, tím menej budeme spotrebovávať prenatálne čchi. Na získanie a udrženie čchi je dôležitá strava, emocionálna vyrovnanosť a pohyb.
Tradičná čínska náuka o stravovaní rozdeľuje potraviny do kategórií podľa ich tepelného pôsobenia na