TRADIČNÁ ČÍNSKA MEDICÍNA NA SLOVENSKU

Grafika
Ak pochopíš dokonale časť, celok ľahko zvládneš.

autor neznámy

Päť chutí

V čínskej terminológii existuje päť základných chutí, ktoré sa jednotlivo viažu na päť prvkov, päť orgánov atď.

  • kyslá - pečeň - drevo
  • horká - srdce - oheň
  • sladká - slezina - zem
  • pálivá - pľúca - kov
  • slaná - ladviny - voda
Každý z týchto orgánov "obľubuje" svoju vlastnú chuť, ale zároveň nadmiera tej - ktorej chuti orgánu ho vlastne "zraňuje". Z tohto vyplýva, že či už nadmerná alebo naopak nedostatočná konzumácia niektorých chutí vedie k predimenzovaniu alebo oslabeniu toho - ktorého orgánu. Pri dlhodobom uprednostňovaní, resp. odmietaní niektorých chutí dochádza k nerovnováhe medzi jednotlivými orgánmi, a tým aj k vzniku chorôb.

Päť prvkov

Päť prvkov, čiže

  • drevo
  • oheň
  • zem
  • kov
  • voda
sú počiatočným rozštiepením pôvodne jednoliatej čchi.

U človeka je stelesnenie piatich prvkov päť orgánov cang - črevá, srdce, slezina, pľúca a ladviny. Pochopenie ich zákonitostí umožňuje pochopiť aj podstatu človeka a jeho organizmu.

Potraviny horúce

Keď sa v tradičnej čínskej medicíne stretneme s pojmom horúce potraviny, nejde o potraviny s vysokou teplotou, ale o potraviny s horúcou povahou.
Celkovo možno povedať, že horúce potraviny zahrievajú a posilňujú jang v tele, preto je vhodné konzumovať ich hlavne v studenom ročnom období, kedy je dôležité chrániť telo pred bioklimatickým chladom. Je však treba dať si pozor na to, aby sme ich nekonzumovali predtým ako vyjdeme von, ale naopak - sú veľmi vhodné potom, čo sme vonku prechladli, lebo takto môžeme zabrániť preniknutiu chladu dovnútra organizmu.
Avšak pokiaľ je konzumácia horúcich potravín nadmerná alebo dlohodobá, dostane sa telo veľmi rýchlo do stavu nadbytku jang, z čoho vyplýva nebezpečenstvo "vysychania šťiav" a nedostatačnosti jinovej energie.

K horúcim potravinám patrí napríklad:

  • jeleň, baran, jahňa, ovca, koza, všetky druhy grilovaného mäsa
  • pliesňové syry
  • vysokopercentný alkohol, yogi čaj (indický čaj z korenia), horké likéry, koňaky, varené víno, atď.

Potraviny neutrálné

Potraviny s neutrálnou povahou pôsobí na naše telo vyrovnane, preto by mali tvoriť základ nášho jedálnička. Ide predevšetkým o obilniny pôsobiace harmonizujúco na stredné ohnisko, tj. na pečeň a žalúdok, čím sú maximálne vhodné pre deti, ktoré ich potom v dospelosti príjmu ako samozrejmosť základu svojej stravy. Tým, že nenútia telo do žiadnych extrémov, môžeme ich konzumovať neobmedzene.

Medzi neutrálne potraviny patrí napríklad:

  • kuskus, špalda, bulgur, amarant, žito, proso, polenta, kukuričný klas, ryža
  • fazuľa azuki, čerstvý hrášok, šošovica, sójové bôby, dyňa, mrkva, zemiakry, kaleráb, kapusta, ľadový šalát, červená repa
  • ostružiny, maliny, ďatle, figy, slivky
  • hovädzina, bravčovina, hus, moriak, divoký králik, jarabica
  • okáň, pstruh, platýs, kapor, losos
  • maslo, kravské mlieko, kvasnice, mäso, vajcia, huby shiitake, lesné huby
  • čaj bancha, pu-erh, čierny čaj, šípkový čaj, sladovkový čaj, šťava z červeného a bieleho hrozna
  • med, slad, melasa, trstinový cukor
  • lieskové orechy, dyňové jadrá, mandle, pistácie, sézamové semienka, atď.

Potraviny osviežujúcé

Potraviny s osviežujúcou povahou by v našom jedálničku mali byť zastúpené hlavne v období jari a leta, teda v teplej časti roka. Do jedálnička ich takisto zaraďujeme na vyváženie teplých nebo horúcich potravín.
Odhliadnuc od bioklimatického faktoru, sú vhodné pre osoby s prevahou jangovej energie a tam, kde je potrebné doplniť "šťavy a krv". Naopak u ľudí s nerovnováhou vychýlenou smerom na jin by mala byť ich konzumácia obmedzená.

Medzi osviežujúce potraviny patrí napríklad:
  • pšenica, pohánka, jačmeň
  • hrach, fazuľa mungo
  • výhonky strukovín, žerucha, kyslá kapusta, sójové výhonky, artyčoky, čakanka, hlávkový šalát, púpava, paštrnák, ľuľok, karfiol, brokolica, čínska kapusta, špargľa, mangold, paprika, špenát, čierny koreň, zeler - hľuza aj stonka, cuketa, redkvičky
  • jablko, rýbezla, jahoda, brusnica, kyslá čerešňa, mandarínka, pomaranč, egreš, čučoriedka, baza, grapefruit, dula, banán, hruška, hroznové víno
  • kačica, králik
  • tvaroh, zrazené mlieko, čerstvý syr, kefír, kyslé mlieko, sladká smotana, sójové mlieko, tofu
  • šampanské, ibištekový čaj, medovkový čaj, sekt, biele víno, pšeničné pivo, staré pivo, zelený čaj, plzeňské pivo, horúca voda, jablčná a hrušková šťava, čaj z pomarančového kvetu, mätový čaj
  • ľanový olej, olivový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, olej z pšeničných klíčkov
  • priemyslovo vyrábaný cukor, všetky druhy sirupov
  • avokádo, šampióny, kešu orechy, olivy, slivka umeboši

Potraviny studené

Potraviny studenej povahy je treba konzumovať opatrne. Aj keď je ich zaradenie vhodné v teplom období roka, ak ich množstvo preženieme, zapôsobia na naše zahriate telo doslova šokom, a často vyvolávajú hnačky a tzv. letné chrípky. U ľudí s približne vyváženým jin a jang veľmi často zachladzujú pečeň, vyvolávajú únavu a poruchy trávenia. Ich použitie je vhodné v primeranom množstve na vyváženie pokrmov s teplou až horúcou povahou.

Medzi studené potraviny patria napríklad:

  • pšeničné klíčky a výhonky
  • výhonky fazule mungo, rajčiaka, šalátová uhorka
  • ananás, kiwi, rebarbora, citrón, žltý melón, mango, papája, červený melón
  • jogurt
  • morské riasy kombu, nori, wakame, hijiki
  • kaviár, kraby, rak, slávka jedlá
  • soľ, sójová omáčka (tamari a shoyu)
  • minerálna voda, studená voda

Potraviny teplé

Pravidlá pre teplé potraviny sú podobné ako prehorúce potraviny, ale v miernejšej forme. Sú vhodné pre ľudí s nedostatkom jangovej energie, ktorí trpia zimomravosťou a mávajú často studené ruky a nohy. Ich zasúpenie v jedálničku by sa malo zvýšiť za chladného počasia alebo v studenom ročnom období.

K teplým potravinám patrí napríklad:
  • sliepka, bažant, jarabica, srnec, divoký zajac, divoké prasa, šunka - surová aj varená
  • úhor, homár, treska, langusta, sardela, tuniak, všetky údené ryby
  • sladká ryža
  • parmezán, ovčí syr, kozí syr
  • granátové jablko, čerstvé slivky, čerstvé aj sušené marhule, čerešne, broskyne, hrozienka
  • bazalka, kurkuma, kakao, mak, oregáno, červená paprika, majoránka, tymián, jalovec, fenykel, saturejka, estragón, čerstvý zázvor, kardamón, muškát, koriander, rasca, masala, bobkový list, klinček, pažítka, hořčica, sladovka, kumín, škorica, kôpor
  • dyňa hokaido, smažená cibuľa, sladké zemiaky
  • řepkový a sójový olej
  • búrske orechy, kokosové orechy, vlašské orechy, jedlý gaštan
  • kokosové mlieko, fenyklový čaj, káva, obilná káva, červené víno, portské, medovina, likér, atď.

Požehovanie

Požehovanie (používa se takisto výraz moxovanie) je jednou z liečebných metód tradičnej čínskej medicíny. Moxa je tzv. fajka z paliny. Koniec moxy sa zapáli a tepelným účinkom sa pôsobí buď na jednotlivé akupunktúrne body alebo na určitú plochu alebo dráhu meridiánu. Na akupunktúrne body sa aplikuje teplo, ktoré preniká kožou a aktivuje meridián.

Prvok drevo

Jeden z piatich elementov. Prvku drevo zodpovedá

  • jar
  • vietor
  • pečeň
  • žlčník
  • zelená farva
  • kyslá chuť
  • hnev
Element dreva symbolizuje začiatok, zrod a detstvo, rýchly rast, začiatok podnikania.

Prvok kov

Jeden z piatich elementov. Prvku kov zodpovedá

  • podzim
  • sucho
  • biela barva
  • plíce
  • hrubé črevo
  • ostrá chuť
  • bystrý rozum
  • dôverčivosť

Prvok oheň

Jeden z piatich elementov. Prvku oheň zodpovedá

  • leto
  • teplo
  • červená farba
  • srdce
  • tenké črevo
  • horká chuť
  • radosť
  • otvorenosť

Prvok voda

Jeden z piatich elementov. Prvku voda zodpovedá

  • zima
  • chlad
  • čierna farba
  • ladviny
  • močový mechúr
  • slaná chuť
  • vôľa
  • skromnosť

Prvok zem

Jeden z piatich elementov. Prvku zeme zodpovedá

  • neskoré leto
  • vlhko
  • žltá farba
  • slezina
  • žalúdok
  • sladká chuť
  • stabilita
  • pravdivosť


Eshop
Dovoľujeme si Vám ponúknu niektoré z produktov, ktoré môžete nájsť v našej širokej ponuke. Môžete vyskúšať napríklad:

Produkty

> VIAC
Ak Vás stránky zaujali a chcete získať ešte nejaké doplňujúce informácie alebo sa chcete objednať na konzultáciu, napíšte nám. Váš dotaz v najbližšej dobe zodpovieme.

Ďakujeme za váš záujem.


> VIAC
Copyright © 2017   TCM Slovakia Odporúčame Poradňa Kontakt


Aktuality
1.2.2018
ŠKOLA TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY - štúdium piatich zručností
Poďte s nami študovať školu tradičnej čínskej medicíny. Naučíme vás päť hlavných zručností – fyt...

5.12.2017
Otváracie hodiny 8.12.2017
Dňa 8.12.2017 bude naša predajňa na Stromovej 13 v Bratislave z technických príčin otvorená do 14.30 hod....

27.10.2017
Za závoj čínskej fytoterapie v Bratislave
Kurz pořádá TCM INSTITUT, z.s. Ročný kurz pre absoventov štúdia tradičnej čínskej medicíny, akupunktu...

22.6.2017
Otváracie hodiny 22.6.2017
Vážení zákazníci, upozorňujeme, že dňa 22.6.2017 bude naša prevádzka z technických príčin otvorená...

Archiv aktualit